Wykonanie perfekcyjnej i smacznej kawy wymaga precyzji na wielu etapach prowadzących do uzyskania swojej małej czarnej. Jednym z etapów, który umożliwia wykonanie kawy o bardzo dobrym smaku jest filtracja wody. W przypadku posiadania ekspresu do tego potrzebny jest filtr wody do ekspresów do kawy. Philips to światowa marka, która produkuje najwyższej jakości filtry spełniające wszystkie wymogi funkcjonalne gwarantujące otrzymanie idealnie oczyszczonej wody. Co kryje się w wodzie wodociągowej, że powinna być filtrowana?
Woda wodociągowa – skład, a funkcjonalność filtrów
Filtr wody do ekspresów do kawy Philips potrafi oczyścić wodę wodociągową z zanieczyszczeń – takie informacje podaje producent. Jednak czym tak naprawdę te zanieczyszczenia są?
Chodzi tutaj o występowanie w wodzie zbyt dużej ilości pewnych składników, które mogą negatywnie wpływać na zapach oraz smak wody przeznaczanej do produkcji kawy. Filtr wody do ekspresów do kawy Philips oczyszcza ją głównie z metali, a także chloru, które w połączeniu mogą być naprawdę odczuwalne. Metaliczny smak wody do kawy to chyba ostatnia rzecz, którą jakikolwiek fan kofeiny chciałby doświadczyć. Filtr wody do ekspresów do kawy Philips jest zbudowany nie tylko z plastiku, ale również idealnie dobranych składników, na które nakłada się żywica jonowymienna oraz węgiel aktywny. Zadaniem węgla aktywnego jest pochłanianie owych zanieczyszczeń niejako zamykając je w swojej strukturze. Po wyczerpaniu możliwości filtra wyrzuca się go do śmietnika zastępując nowy – dzięki temu użytkowana woda do ekspresu jest stale oczyszczona.
Żywica jonowymienna – funkcjonowanie
Filtr wody do ekspresów do kawy Philips składa się z jeszcze jednego ciekawego składnika – żywicy jonowymiennej. Potrafi ona bardzo dokładnie zmniejszyć twardość wody, która w polskich wodach wodociągowych znajduje się na bardzo dużym poziomie. Zmiękczenie wody jest korzystne przede wszystkim dla struktur budujących ekspres, gdyż twarda woda użytkowana przez kilka miesięcy powoduje powstanie trudno usuwalnego osadu. Wraz z jego rozwojem funkcjonowanie ekspresu jest coraz bardziej problematyczne.